Kursus i korrekturlæsning

Er korrekturlæsning en af dine opgaver? Har du problemer med at rette fordi du er usikker mht. hvad der er sprogligt korrekt? Eller oplever du ofte, at du ved du har ret, når du læser korrektur, men at du ikke kan finde belæg for dit synspunkt? Hvis du kan svare ja på disse spørgsmål, er kurset noget for dig.

Opslag i Håndbog i Nudansk
Vi afholder også gerne dette kursus på din arbejdsplads
Tilmelding
Kursussted og underviser
(09.00-16.00)
(09.00-16.00)
(09.00-16.00)

8.995 kr. ekskl. moms

2 uger inden kurset. Hvis der er ledige pladser, tager vi imod tilmeldinger indtil 2 dage før kurset.

Indtast dine oplysninger herunder
Fakturering

Læs mere i Persondatapolitik

Hvis du ikke har deltaget i vores kurser før, vil vi gerne vide, hvordan du har fundet Danske Sprogseminarer

Kursus i korrekturlæsning

Alle, der enten selv skriver, hjælper andre med at skrive eller fungerer som korrekturlæsere. 

På dette kursus i korrekturlæsning lærer vi dig at læse korrektur og at argumentere for dine rettelser.

Selv om du har styr på de almindelige sproglige faldgruber og den grundlæggende grammatik, kan du sikkert godt komme i tvivl, ikke mindst når du retter dine kollegers tekster. Vi skal derfor arbejde med korrekturlæsning på en række tekster med forskellige slags sprogfejl.

Ved hjælp af opslag i Håndbog i Nudansk eller på nettet får du gennemgået den relevante forklaring på en række klassiske sprogfejl, så du selv får nemmere ved at forstå fejlene og at argumentere for dine rettelser.

Mange spørger os hvilke kommaregler vi underviser i. Svaret er: kryds og bolle-kommaet. Det valg har vi truffet, fordi næsten alle vores kursister sætter kryds og bolle-komma.

  • Du får 25 % rabat, hvis du er medlem af vores Sprognetværk.
  • Du får 15 % rabat, hvis du er medlem af Kommunikation og Sprog,  Dansk Magisterforening, HK eller Dansk Journalistforbund.

Rabatterne kan ikke kombineres.

For at få rabatten som medlem af vores Sprognetværk skal du på tilmeldingsblanketten sætte et hak ud for "Sprognetværk".

For at få fagforeningsrabatten skal du i feltet "Bemærkninger" på tilmeldingsblanketten oplyse, hvilken af de nævnte faglige organisationer du er medlem af.

Du får udleveret et kursusmateriale sammen med Håndbog i Nudansk. 

Der er fuld forplejning hele kursusdagen; fra kl. 8.30 er der morgenkaffe med brød. Selve kurset begynder kl. 9.00 og slutter kl. 16.00.

Kursusprogram

Dag 1: Korrekturlæsning – metode og grundlæggende øvelser

Man kan læse korrektur på mange måder. Oftest er det tidsfaktoren, der har en afgørende betydning for, hvor grundig man kan være. Hvis du kun har kort tid til rådighed, betyder det, at du når at fange de iøjnefaldende fejl.

Efter en introduktion til forskellige måder at læse korrektur på skal vi arbejde med tekster, hvor vi udelukkende slår ned på de iøjnefaldende fejl. Du får præsenteret Håndbog i Nudansk, hvor vi finder grammatiske forklaringer på sprogfejlene. Du lærer fx at argumentere for sprogfejl i

  • forkortelser
  • brugen af store og små bogstaver
  • sammenskrivninger
  • brugen af bindestreger
  • apostroffer
  • accenter
  • kommaer. 

Dag 2: Korrekturlæsning – videregående øvelser

Flere af dagens tekster er vanskelige at læse korrektur på. Mange af fejlene er tvivlsomme, dobbeltformer er i spil, og flere af teksterne kræver omskrivninger. 

Vi skal fx arbejde med tekster, hvor punktopstillingen bør omskrives. I den forbindelse ser vi på brugen af store og små bogstaver i punktopstillinger. Mange er i tvivl om, man skal have et sluttegn efter hvert punkt – eller efter sidste punkt. Dette får du svar på.

Vi ser på mange af de mere problematiske typer fejl, som det kan være svært at forholde sig til som korrekturlæser. Hvad er fx forskellen på Vinduerne er pudset, og Vinduerne er pudsede? Og hedder det, I er velkommen til mødet, eller I er velkomne til mødet? Begge former er korrekte, men ved du hvorfor?