Kursus i kommareglerne med ChatGPT

På dette kommakursus får du en grundig indføring i de gældende kommaregler, og hvis du hidtil har sat kommaer, fordi du synes, de ser rigtige ud, vil du efter kurset sætte kommaer, fordi du ved, de er rigtige.

Vi undersøger bl.a. typiske kommafejl i sætninger som disse:

 • At det er svært at sætte kommaer er indiskutabelt.
 • Ved han hvem af deltagerne, der havde betalt for kurset?
 • Det gælder også familier, som har boet mange år i Europa at søge visum.

Vi studerer kommareglerne, som de bliver præsenteret på Sprognævnets hjemmeside og på sproget.dk.  Desuden ser vi naturligvis på de svar, ChatGPT giver. Det er til tider ganske imponerende, men du kan ikke stole på alle svar. Derfor er en solid viden om grammatik og kommaregler vigtig for at kunne bruge ChatGPT som et relevant supplement.

En stak papirer; øverst ligger et ark med store kommaer
Tilmelding
Kursussted og underviser

4.995 kr. ekskl. moms

1 uge inden kurset. Hvis der er ledige pladser, tager vi imod tilmeldinger indtil dagen før kurset.

Indtast dine oplysninger herunder
Fakturering
Hvis du ikke har deltaget i vores kurser før, vil vi gerne vide, hvordan du har fundet Danske Sprogseminarer

Kommakursus

Vores kursus i kommareglerne er et intensivt kommakursus, og når dagen er omme, vil du have lært de gældende kommaregler. Du vil desuden vide, i hvilket omfang du kan stole på hjælp fra ChatGPT.

De fleste af vores kursister sætter det traditionelle kryds og bolle-komma fra 1918, og derfor underviser vi på vores kommakursus primært i det.

I 1995 indførte Sprognævnet en valgfrihed mht. en bestemt kommaregel. Forskellen i kommateringen ser du her:

Denne sætning er med tilvalgt startkomma:
Derefter skal vi arbejde med sætninger, hvor du får træning i at se, hvilke kommaregler der er i spil, og du får lært at forklare alle de kommaer, der skal være i en tekst.

Her er samme sætning med fravalgt startkomma:
Derefter skal vi arbejde med sætninger hvor du får træning i at se hvilke kommaregler der er i spil, og du får lært at forklare alle de kommaer der skal være i en tekst.

Kommakursus

Mange kommafejl skyldes manglende viden om ledsætninger, og derfor arbejder vi på vores kommakursus først med dem. Når denne viden er på plads, er vi klar til at arbejde videre med kommareglerne. Her supplerer vi med relevante opslag i officielle og anerkendte onlineressourcer. Det gælder naturligvis ikke mindst ChatGPT.

Når du kender kommareglerne og ved, hvor du kan slå dem op, bliver du nemlig sikker på dine kommaer.

Du kan læse om dagsprogrammet på dette kommakursus nederst på siden.

Hvis kursusstedet ikke passer dig, så husk, at vi også udbyder et online kommakursus.

Vores kommakursus henvender sig til alle, der enten selv skriver, hjælper andre med at skrive eller retter andres tekster, og som gerne vil blive bedre til kommareglerne. Du er måske

 • content manager
 • copywriter
 • oversætter
 • journalist
 • sekretær
 • redaktør
 • PA.

Du skal have en grundlæggende viden om dansk grammatik, fx skal du hurtigt kunne identificere et udsagnsled og grundled.

 • Du får 25 % rabat, hvis du er medlem af vores Sprognetværk.
 • Du får 15 % rabat, hvis du er medlem af Kommunikation og Sprog, Dansk Magisterforening, HK eller Dansk Journalistforbund.

Rabatterne kan ikke kombineres.

Gør opmærksom på dit medlemskab, når du tilmelder dig kommakurset. Det gør du ved i feltet Bemærkninger at skrive, om du er medlem af vores Sprognetværk eller en af de nævnte faglige organisationer.

Forud for kommakurset får du tilsendt kursusmateriale via e-mail; du vælger selv, om du ønsker at have materialet på den computer, du tager med på kurset, eller om du foretrækker at printe det.

Der er fuld forplejning hele dagen; fra kl. 8.30 er der morgenkaffe med brød. Selve kommakurset begynder kl. 9.00 og slutter kl. 16.00. 

Hvis du har spørgsmål til kurset i kommareglerne, sidder vi klar til at svare. Skriv til os på jane@sprogseminar.dk.

Kursusprogram

08.30: Morgenkaffe med brød

09.00: Sætningstyper

For at lære at sætte komma er det vigtigt at forstå forskellen på de forskellige sætningstyper. Især ledsætninger (bisætninger) volder mange mennesker besvær; derfor begynder vi på kommakurset med at studere følgende:

 • helsætninger
 • helsætningsstammer
 • ledsætninger.

Sætningslæren bliver efterfulgt af en gennemgang af ledsætningstyper, og du lærer forskellige måder at kende ledsætninger på.

Mange tror, at det er tilstrækkeligt at sætte komma ud fra kryds og bolle-metoden. Men det er langtfra tilstrækkeligt. Uden en viden om ledsætninger kommer kommaerne ikke på plads.

I løbet af formiddagen vil der være masser af øvelser i at kende ledsætninger og i at sætte komma.

12.00: Frokost

12.30: Kommaregler

Om eftermiddagen på vores kommakursus får du gennemgået kommareglerne. Derefter skal vi arbejde med sætninger, hvor du får træning i at se, hvilke kommaregler der er i spil, og du får lært at forklare alle de kommaer, der skal være i en tekst. I den forbindelse finder vi belæg for kommaerne i anerkendte onlineressourcer.

Især kommaer før og efter ledsætninger er en udfordring. Derfor arbejder vi på kommakurset specielt med dem. Som en naturlig del af indlæringen får du lært, hvad forskellen på fravalgt og tilvalgt startkomma er, så du efter kurset er bekendt med alle kommareglerne.

16.00: Kommakurset slutter