Webinar om komma ved indskud og ved sideordnede adjektiver

På vores webinar om komma ved indskud og ved sideordnede adjektiver lærer du nogle af de særlig lumske kommaregler. Få bl.a. styr på, om det hedder en mindre tør kælder eller en mindre, tør kælder.

Webinaret er gratis, og vi optager det. På den måde behøver du ikke at gå glip af det, selv om tidspunktet måtte passe dig dårligt.

En gruppe mennesker rækker hånden i vejret
Tilmelding
Kursussted og underviser
(10.00-11.00)

Gratis

3 dage inden webinaret

Indtast dine oplysninger herunder
Fakturering
Hvis du ikke har deltaget i vores kurser før, vil vi gerne vide, hvordan du har fundet Danske Sprogseminarer

Indskud og sideordnede adjektiver

Webinarindhold

På dette webinar har vi to emner på programmet:

  • komma ved selvstændige sætningsdele
  • komma ved sideordnede adjektiver (tillægsord).

Komma ved selvstændige sætningsdele

I følgende eksempel er der sat parenteser om to kommaer.

Indboforsikringen er altså(,) ligesom husforsikringen og bilens ansvarsforsikring(,) en af de forsikringer, som beskytter dig mod at ende i en situation med en uoverskuelig gæld, hvis du dømmes erstatningspligtig.

Det er der, fordi spørgsmålet er, om vi har at gøre med en parentetisk sætningsdel eller ej. Hvis vi kan betragte sætningsdelen mellem de to parenteskommaer som selvstændig, skal der være kommaer. Ellers ikke.

Det er sætninger som disse vi skal arbejde med på webinaret.

Komma ved sideordnede adjektiver (tillægsord)

I følgende eksempel skal der være komma mellem de to sideordnede adjektiver:

De bor i en stor, dyr lejlighed på Østerbro.

Men ofte er der ikke tale om sideordnede adjektiver. Måske er det første adjektiv blevet til et adverbium (biord) og lægger sig bestemmende til det efterfølgende adjektiv som i dette eksempel:

De spillede usædvanlig høj musik i går.

Her skal der ikke være noget komma.

Men nu støder vi på en ny udfordring: det adverbielle -t. Skal/kan det være usædvanligt høj? Det er en retskrivningsmæssig udfordring for mange, så det ser vi selvfølgelig også på.

Inden webinaret kan du forberede dig ved at se vores video om det adverbielle -t.

Målgruppe

Vores webinar om komma ved indskud og ved sideordnede adjektiver henvender sig til alle, der ønsker at blive skarpere på kommareglerne på netop disse områder. Du er måske korrekturlæser, tekstskribent, content manager eller arbejder med kommunikation internt eller eksternt i en virksomhed.

Hvis du ønsker at lære alle kommareglerne, kan vi også anbefale vores kursus i kommareglerne eller vores onlinekursus i kommareglerne med startkomma.

Vi optager webinaret

Hvis du ikke kan deltage i webinaret, behøver du ikke at gå glip af det. Vi optager det nemlig. Det betyder, at du efter kurset får tilsendt et link til optagelsen og kan se webinaret, når det passer dig.